IVN-Excursie Stiftsche Uiterwaarden

Natuurgidsen van IVN West-Betuwe verzorgen deze wandelexcursie door de Stiftsche uiterwaarden, aan de Waal bij Ophemert. Iedereen is welkom!

Kenmerkend voor dit gebied is de afwisseling van grasland en oude meanders van de Waal (natuurlijke bochten van de vroegere rivierloop) met ooibos. Kleiwinning wordt ingezet voor het ecologisch herstel van het gebied. In plaats van grasland komt er dan moeras, ooibos, stromend of stilstaand water, ruigte, slik of zand. Het resultaat is een mooi afwisselend gebied.

De wandelexcursie gaat een stuk langs de oevers van de Waal. De kribben zijn vervangen door een zogenaamde langsdam. Daardoor is er een nevengeul ontstaan die de stroming van de Waal sterk verandert. Omdat langsdammen redelijk nieuw zijn, volgen wetenschappers van de Universiteit van Wageningen en de Radbouduniversiteit van Nijmegen de effecten daarvan intensief.

Praktische informatie

  • Deze IVN-excursie is op zaterdag 16 maart, van 14.00 tot 16.00 uur
  • De excursie begint vanaf de parkeerplaats tegenover restaurant Het Dijkhuis Ophemert, Waalbandijk 33 in Ophemert.
  • Graag vooraf aanmelden bij IVN-natuurgids Bert Vos, via gwg@ivnwestbetuwe.nl. Je krijgt dan bericht als de excursie door hoogwater niet kan doorgaan.
  • Deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage stelt IVN op prijs.
  • Bekijk eventueel ook de website van IVN West-Betuwe

 

Foto: Bert Vos

Naar het overzicht
 
© 2024 Gonzend Rivierenland