De Vlinderroute

De Vlinderroute is een biodiverse route speciaal voor vlinders. De Vlinderroute start bij het pontje van Tiel. In de Vlindertuin in hartje Tiel kunnen de vlinders naar hartelust bijtanken en vervolgens kunnen ze zich door de stad verspreiden via de geveltuintjes. Langs de stadsrand zijn kraamkamers ingezaaid aan de oevers van de Dode Linge. De Vlinderroute gaat verder langs de Dode Linge naar de Linge in Zoelen, en naar het noorden naar Maurik en tenslotte naar Eck en Wiel. De Vlinderroute eindigt bij de veerpont van Eck en Wiel. Gera van der Leun, Hilde Engels en Adrieke van Herk zijn de trekkers van dit lint door het landschap. Een inspirerend filmpje zie je hier. En ook hier. Download ook de folder van de Vlinderroute voor nog meer informatie.

Rivierenland heeft mooie biodiverse plekken uitgestrooid over het landschap. Waar we naar streven in dit project is om die parels aaneen te rijgen tot een landschapslint. Wat kunje zien in het landschap? Wat je kunt waarnemen, zijn de eerste verrijkingen van biodiversiteit in het landschap, zoals de aanleg van bloeiende borders, in elk dorp langs de route een vlindertuin, zo wordt ook bij Golfcentrum De Batouwe een vlindertuin aangelegd. De dijken langs het Amsterdam-Rijnkanaal worden verschraald tot bloemrijke dijken. Dit is een proces van enkele jaren; Rijkswaterstaat streeft naar bloeiende velden in 2030.  

 
de kaart

 

De route op de kaart

Het Voedsellint gaat van het voetveer in Varik via 8 dorpen naar het noorden, waarbij onderweg diverse voedselmakers laten zien hoe een biodivers landschap en voedselproductie samen gaan. Het Voedsellint eindigt bij de veerpont van Rijswijk.

team voedsellint

 

Mensen werken samen

We werken met lokale netwerken van verbonden 'streekholders' die enthousiast zijn om samen biodiversiteit te bevorderen.

 

Voor meer biodiversiteit

In de dorpen, bij buurthuizen, op schoolpleinen, in tuinen bij bedrijven, op recreatieparken en campings laten we meer biodiversiteit ontstaan.

 

Zo ontstaat de route in het veld

Er ontstaan biodiverse linten of corridors in het landschap die de mooie kwaliteitsgebieden (de parels) met elkaar verbinden.

Doe mee!

Ken jij biodiverse initiatieven in de regio? Heb je zelf zo'n initiatief en wil je samenwerken? Of heb je een goed idee? Aarzel niet om contact op te nemen met een mailtje aan gonzend@defruitmotor.nl.

Wil je graag updates ontvangen over evenementen, activiteiten en acties?
Meld je aan voor de Gonzend Rivierenland nieuwsbrief

© 2024 Gonzend Rivierenland