Sluitingsdatum subsidieronde Tiny Forests IVN

IVN Natuureducatie heeft een nieuwe inschrijfronde van het initiatief 'Do-it-Yourself Tiny Forest' geopend. IVN nodigt Gelderlanders uit voor het ultieme doe-het-zelfproject: het planten van een eigen Tiny Forest. Doe-het-zelf, maar niet alleen, want IVN ondersteunt met onder andere een financiële bijdrage en een cursus. Een Tiny Forest is een inheems minibos dat biodiversiteit stimuleert en een fijne plek is voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Wil je dat ook? Meld je uiterlijk 30 november aan!

Een Do-it-Yourself Tiny Forest is een inheems bos van minimaal 100 m2 dat wordt aangelegd op eigen grond: dat kan in eigen achtertuin, in een gemeenschappelijke tuin van een appartementencomplex, of op het terrein van een bedrijf of school. Een belangrijke voorwaarde voor de subsidie is dat ook anderen kunnen genieten van deze nieuwe stukken natuur.

Sinds 2020 zijn er met steun van de provincie Gelderland al meer dan zestig Tiny Forests gerealiseerd in Gelderse achtertuinen. Deze initiatiefnemers hebben honderden vierkante meters aan nieuw bos aangelegd in Gelderland. Ook weten zij andere mensen te inspireren om in actie te komen voor natuur. Ze werken samen met buren of schoolklassen in hun bos, of ontvangen bezoekers tijdens lokale kunstroutes of Open Tuinendag. Sommigen plaatsen een bankje in hun Tiny Forest, zodat wandelaars of fietsers kunnen genieten op een mooie plek.

Ook een bosje in je tuin of in je buurt?
IVN Natuureducatie zoekt 40 nieuwe initiatiefnemers die de natuur lokaal willen versterken. De bosjes zijn in Rivierenland nog wat ondervertegenwoordigd. Ligt jouw tuin bijvoorbeeld op of in de buurt van één van de zeven linten in Rivierenland? Grijp deze kans! De inschrijvingsperiode loopt tot 30 november 2023. Deelnemers ontvangen begeleiding en ondersteuning van IVN Gelderland gedurende dit hele traject. Onder meer in de vorm van een financiële bijdrage voor materiaalkosten en een leerzame cursus over de Tiny Forest plantmethode. Een eigen financiële bijdrage aan het aanleggen van het bosje is wel een voorwaarde. Lees meer over de voorwaarden en schrijf je in op de website van IVN Gelderland.

In de openbare ruimte in principe niet - maar misschien toch
Tiny Forests zijn ook in de openbare ruimte aangelegd. Deze zijn groter (minimaal 200 vierkante meter), het proces is complexer, er zijn meer vakmensen bij betrokken en de kosten zijn hoger. Deze subsidieronde richt zich niet op tiny forests in de openbare ruimte. Maar mocht je daar bij jou in de buurt tóch een kans voor zien, een locatie weten en heel enthousiast zijn, meld het aan gonzend@defruitmotor.nl. Samen met IVN kijken we dan of er toch een mouw aan te passen is.

Naar het overzicht
 
© 2024 Gonzend Rivierenland