Update: Geslaagde Lentetuinactie

Tuinen leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in Rivierenland. In februari deden we een oproep: wie heeft de mooiste lentetuin van Rivierenland? Voor bijen! We kregen mooie foto’s toegestuurd en kozen uit de inzendingen drie heel verschillende tuinen om te bezoeken. Met een team van Fruitmotoren Mara en Adrieke en met onze twee experts Ada Wille van de Honddijker theetuin en Miny Krijgsman van IVN West Betuwe gingen we op bezoek. 

Groene oases

Winnie heeft in vier jaar met veel liefde en zichtbaar plezier een strakke ‘onkruidvrije tuin’ in Culemborg omgetoverd tot een oase voor insecten, vlinders, vogels en zichzelf! Toos’ tuin is met veel liefde op een natuurlijke manier en met veel variatie ingedeeld. De muur in haar tuin een bijzonder element: van puin uit de tuin is een muur gemaakt die nu begroeid is met mos en kruipplantjes. Heel geschikt voor allerlei bijen, vlinders en reptielen. Ook is er een vijver met langzaam aflopende kanten, geschikt voor kikkers, padden en salamanders. De tuin van Jan ligt rondom het huis van een fruitbedrijf. Jan wil zijn tuin zo weinig mogelijk arbeidsintensief inrichten en dat kan prima samen gaan met biodiversiteit in de tuin. We dachten mee over een patrijzenhaag en bespraken allerlei mogelijkheden om in het buitengebied natuurinclusief te werk te gaan: aansluiting zoeken met meerdere buren bij het natuurgebied, een deel van het grasveld omtoveren tot een bloemrijk veld en hier en daar stenen van de oprijlaan en parkeerplaats te verwijderen en te vervangen voor plantjes. Allemaal goed voor de biodiversiteit!

Mooi cadeaupakket

Voor ieder van de tuinen namen we een mooi cadeaupakket mee met biologische zomerbollen en bloemzaad en met lekkere Krenkelaar van De Fruitmotor. Ook hadden we voor elke bezochte tuin een mooi bordje: Winnaar Lentetuinactie Gonzend Rivierenland 2021. Alle inzenders stuurden we als dank twee zakjes inheems bloemzaad. Heel veel dank aan onze experts en aan alle deelnemers!

Naar het overzicht
 
© 2024 Gonzend Rivierenland