De tuin van Gerry

Gerry en haar man Arnold wonen naast het autoschadebedrijf van Arnold op het bedrijventerrein van Culemborg. De tuin, die aan de zijkant en achterkant van het huis ligt, is omheind met een grote klimophaag. Vóór het huis en het bedrijf is alles bestraat. Niets doet daar vermoeden dat er een groene ‘long’ van ca. 500 m2 tussen al dat steen te vinden is.  
 
Gerry en Arnold houden van een strakke en nette tuin. Maar ook van (inheemse) planten en insecten, vooral vlinders. Langs een strak gazon, waaraan Arnold veel tijd besteedt, liggen met stenen omzoomde, enigszins verhoogde borders, waarin een grote diversiteit aan planten te vinden is. Alle soorten voorjaarsbollen en Primula’s, diverse soorten Akelei, etc. Een gele heesterganzerik (potentilla) begint nu al te bloeien, en bloeit lang door. Op de Reuzenscabiosa is Gerry vooral trots: “’s-Zomers zitten we daar mooi verscholen achter op ons terras, zo hoog worden ze!” Deze plant is zeer geliefd bij bijen en vlinders, en ook nog een waardplant voor rupsen. 

Wat zichzelf uitzaait, wordt goed in de gaten gehouden en wat Gerry niet zint, dat moet weg. Maar ze biedt de planten aan via een Facebook-pagina ‘Tuinplanten ruilen Culemborg’, die zij zelf heeft opgezet en beheert. De pagina heeft intussen meer dan 350 leden. 
 
De redenen om zo fanatiek met die planten bezig te zijn, zijn voor Gerry: vooral de kleuren na een lange saaie winter, en de insecten. Met trots vertelt ze dat jaarlijks de Colibrivlinder in hun tuin te vinden is. Op twee plaatsen in de tuin is ook een waterpartij/fontein te vinden waar de beestjes van profiteren. Overigens leeft er in de spouwmuren van hun huis een kolonie van zo’n 65 vleermuizen! De lokale natuur- en vogelwacht is met een sonarapparaat eens komen tellen toen ze na hun winterslaap uitvlogen. 
 
De jury tipt Gerry en Arnold te werken met biologische tuinaarde of compost voor het aanvullen van de plantbedden in het voorjaar. En eens een stukje gazon minder vaak maaien, om te kijken wat er spontaan aan bloeiends kan opkomen! 

 

 

Inspiratie

'Streekholders' in Rivierenland voelen zich meer verbonden in een netwerk en zijn geïnspireerd om samen te werken aan een mooier landschap.

 

Sociaal kapitaal

Er is een sterk sociaal netwerk van verbonden 'streekholders' en er ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden.

 

Natuurlijk kapitaal

Er ontstaan biodiverse linten of corridors in het landschap die de mooie kwaliteitsgebieden (de parels) met elkaar verbinden.

 

Financieel kapitaal

Er is meer geld gemobiliseerd t.b.v. landschapsherstel en duurzame landschapsproducten.

Doe mee!

Ken jij biodiverse initiatieven in de regio? Heb je zelf zo'n initiatief en wil je samenwerken? Of heb je een goed idee? Aarzel niet om contact op te nemen met een mailtje aan gonzend@defruitmotor.nl.

Wil je graag updates ontvangen over evenementen, activiteiten en acties?
Meld je aan voor de Gonzend Rivierenland nieuwsbrief

© 2024 Gonzend Rivierenland