Een bijdrage voor jouw Bloemrijk?

In een Bloemrijk creëer je samen met anderen op één of meer plekken in jouw directe leefomgeving meer biodiversiteit. Met meer 'bloemen' is het aantrekkelijker voor insecten en andere dieren en mooier voor mensen. Onder voorwaarden kan je vanuit het project "Bloemrijken" een financiële bijdrage krijgen voor jouw/jullie initiatief, met name voor het aanschaffen van plant- en/of zaaigoed. Ook kan je Team Gonzend om advies vragen voor jouw Bloemrijk.

En: Let op! In september hebben we 20 pakketten biologische bloembollen te vergeven! Lees daarover hier meer (even doorscrollen naar onderaan de betreffende pagina).

Wat moet je doen voor een bijdrage? 

A) Check de kenmerken van een Bloemrijk
Op het werkblad 'De kenmerken van een Bloemrijk' staat uitgebreid omschreven wat we onder een Bloemrijk verstaan. Hieronder staan de kenmerken in het kort.

Een Bloemrijk:
1. Is een initiatief van inwoners.
2. Heeft als doel het bevorderen van de lokale biodiversiteit.
3. Is openbaar toegankelijk.
4. Stemt af met de gemeente (of andere terreineigenaar) voor toestemming en beheer.
5. Werkt met meerdere personen/inwoners samen.
6. Heeft een sociale component.
7. Heeft aandacht voor bewustwording en educatie rondom biodiversiteit.

Kenmerken 1 t/m 5 zijn een must als je voor een bijdrage in aanmerking wilt komen. Kenmerken 6 en 7 zijn een mooi streven om naar toe te werken.

B) Check de overige voorwaarden
1. De locatie van je initiatief is in één van de acht gemeenten van de Regio Rivierenland (Culemborg, Buren, Tiel, Neder-Betuwe, West Maas en Waal, West-Betuwe, Zaltbommel of Maasdriel).
2. Je initiatief heeft niet eerder een financiële bijdrage ontvangen vanuit het project Bloemrijken.
3. De benodigde bijdrage is maximaal € 500,=.
4. Jouw initiatief levert ook een eigen bijdrage, door inzet van tijd van vrijwilligers en/of door het regelen van andere financiering bij derden (gemeente, een fonds of andere subsidieverstrekker, en/of door crowdfunding, en/of een bijdrage 'in natura' van bijvoorbeeld bedrijven, en/of sponsoring).
5. Je kunt de bijdrage uiterlijk in november 2023 verzilveren. Dat wil zeggen dat het plant- of zaaigoed dan de grond in moet zijn gegaan en er een factuur van is met uiterste datum 30 november 2023.  

C) Stuur z.s.m., maar uiterlijk vóór 1 september 2023, een mail aan gonzend@defruitmotor, met daarin:
1. Een korte uitleg over jouw intiatief, waarin duidelijk wordt dat het aan de kenmerken van een Bloemrijk en aan de overige voorwaarden voldoet. Uiteraard vermeld je daarbij ook de beoogde locatie en in welke gemeente die ligt.
2. Waarvoor je de financiële bijdrage nodig hebt.
3. Wanneer je de werkzaamheden gaat uitvoeren.

Er is € 4.000,= in de pot voor aanschaf van plant- en/of zaaigoed. In principe voor één initiatief per gemeente. Daarnaast kunnen we aan maximaal 8 initiatieven in de regio Rivierenland advies geven. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. En op = op.

Voor 15 september 2023 hoor je of je de gevraagde bijdrage ontvangt. Advies kunnen we eerder geven. We doen ons best op je eerste vraag daarover binnen een week te reageren.

 

 

Inspiratie

'Streekholders' in Rivierenland voelen zich meer verbonden in een netwerk en zijn geïnspireerd om samen te werken aan een mooier landschap.

 

Sociaal kapitaal

Er is een sterk sociaal netwerk van verbonden 'streekholders' en er ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden.

 

Natuurlijk kapitaal

Er ontstaan biodiverse linten of corridors in het landschap die de mooie kwaliteitsgebieden (de parels) met elkaar verbinden.

 

Financieel kapitaal

Er is meer geld gemobiliseerd t.b.v. landschapsherstel en duurzame landschapsproducten.

Doe mee!

Ken jij biodiverse initiatieven in de regio? Heb je zelf zo'n initiatief en wil je samenwerken? Of heb je een goed idee? Aarzel niet om contact op te nemen met een mailtje aan gonzend@defruitmotor.nl.

Wil je graag updates ontvangen over evenementen, activiteiten en acties?
Meld je aan voor de Gonzend Rivierenland nieuwsbrief

© 2024 Gonzend Rivierenland