Bloemrijken

In het deelproject ‘Bloemrijken’ werkt De Fruitmotor samen met inwoners aan het realiseren van meer bloemrijke plekken voor wilde bijen en andere insecten, naar het inspirerende en praktische voorbeeld van Bloemrijk Enspijk. We faciliteren het delen van kennis en ervaring en bieden andere hulp bij het zelf aan de slag gaan voor meer biodiversiteit in de regio.  

Bloemrijk Enspijk als voorbeeld
In Enspijk, een kern met 600 inwoners, is in 2019 Bloemrijk Enspijk opgericht door inwoner Marjolein den Hartog. In samenwerking met de gemeente werden bijvoorbeeld bloembakken geplaatst op het dorpsplein, bollen geplant en bloemranden ingezaaid. Nu zijn er 30 vrijwilligers die meehelpen. Het dorp is mooier geworden, maar belangrijker: meer mensen hebben geleerd over het belang van bloemen, insecten, ecosystemen en wat je zelf kunt doen.

Meer Bloemrijken
We willen graag meer Bloemrijken! We helpen inwoners van de gemeenten in Rivierenland om ook “Bloemrijk”-organisaties op te richten. Vanuit Gonzend Rivierenland faciliteren we met kennis en educatie. We ontwikkelen praktische werkbladen, organiseren CoP-bijeenkomsten (Communities of Practice), delen het Fruitmotor netwerk, onze communicatiekanalen en bieden financiële middelen en advies aan trekkers.

Gonzende beweging
Daarnaast willen we óók de latent geïnteresseerden nieuwsgierig maken en activeren om aan te haken bij een “Bloemrijk” in wording. Hiermee helpen we de trekkers een beweging op gang te brengen. Dorpen in Rivierenland worden biodiversiteits-hotspots die bijdragen aan de ecologische structuur, inwoners bewuster en onze leefomgeving mooier. Een prachtig project voor en door de regio. Doe je mee? 

WERKBLADEN
We hebben een serie werkbladen voor Bloemrijken gemaakt. Hiermee willen we het voor initiatiefnemers makkelijker maken een Bloemrijk te starten. We delen onze kennis en ervaring. Maak er gebruik van! Je vind de werkbladen hier.

 

Naar het overzicht
 
© 2024 Gonzend Rivierenland