Inspiratie

Veel pioniers werken al hard aan meer groen en meer biodiversiteit: meer leven in het landschap! Vanuit Gonzend Rivierenland organiseren we daarom inspiratiebezoeken. Om met eigen ogen te zien en ervaren hoe we concreet met landschapsherstel aan de slag kunnen. In 2021 organiseerden we drie inspiratiebezoeken.  

Het eerste bezoek vond plaats bij Ada Wille. Ze ontving ons op haar prachtige Honddijker Theetuin in Culemborg. Tussen de bloeiende insectenplanten en bij een hoop gezoem vertelde Ada over haar natuurerf en het Kuilenburgerpolder project. Ada is landschapsarchitecte en heeft een schat aan kennis over alles wat groeit en bloeit. Die gebruikt ze om op haar eigen erf en in de 5 hectare polder eromheen het landschap te verrijken.

Voor het tweede inspiratiebezoek waren we in Enspijk. Hier zetten inwoners zelf hun dorp in bloei met het burgerinitiatief ‘Bloemrijk Enspijk’. Initiatiefnemer Marjolein den Hartog vertelde hoe ze dit samen met een grote groep vrijwilligers organiseert en welk effect het heeft op het dorp en de inwoners. Na een informatieve wandeling langs bloemrijke locaties in Enspijk sloten we af met Krenkelaar cider van De Fruitmotor.

Voor het derde inspiratiebezoek  gingen we naar 'de  buren'. In Arkel maakten we kennis met het inspirerende Prachtlint initiatief. Van Alblasserdam tot  Leerdam wordt met natuurlijke parels in het landschap gewerkt aan meer bloemen, bomen en struiken en een aantrekkelijkere omgeving. Van initiatiefnemers Kees en Wilma kregen we een rondleiding in de natuurtuin. Ook bezochten we een boomgaard die steeds natuurlijker wordt.

Ook dit jaar 2022 gaan we vanuit Gonzend Rivierenland wederom op bezoek bij inspiratievolle initiatieven uit de regio. Wil je ook mee? Kijk in de agenda en meld je aan!

Zelf aan de slag?

Wist je dat je zelf ook bij kan dragen aan een biodiverser landschap? Zo kun je eenvoudig een aantal stappen zetten die jouw tuin aantrekkelijk maken voor wilde bestuivers. Het geheim: insecten houden van een beetje rommelige tuin, met bloeiende planten en niet teveel gras of tegels!
Wil je meer weten? Kijk op de websites van IVN, NME Rivierenland, Natuur&Vogelwacht Culemborg, Landschapsbeheer Gelderland, Nederland Zoemt, Milieucentraal, Drachtplanten, Insectenplanten, Maak grijs groener of doe inspiratie op bij de Honddijkertheetuin in Culemborg.

Klik hier voor meer informatie.

 

Naar het overzicht
 
© 2024 Gonzend Rivierenland